Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

Na pewno każdy zauważył, iż bardzo popularnym składnikiem w Polsce, który jest przygotowywany do obiadu są oczywiście ziemniaki. Ludzie uwielbiają je jeść, nawet pod różnymi postaciami. Czy to frytki, puree czy zapiekane ziemniaki w piekarniku. A jak to jest z plackami ziemniaczanymi? Otóż to także bardzo popularny obiad, który jest bardzo często przygotowywany w polskich domach. Niektórzy jedzą je ze śmietaną a jeszcze inni z cukrem. Oczywiście to jest kwestia smaku. Każdy lubi coś innego i to jest normalne i zrozumiałe. Tylko jak zrobić, aby wyszły chrupiące  to z młodych ziemniaków? Tego będzie można dowiedzieć się z niniejszego artykułu. Dlatego warto zapoznać się z jego treścią.

Przepyszne i chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków 

  Ludzie bardzo często przygotowują placki na obiad lub jako dodatek do zupy. Jednak nie zawsze wychodzą takie jakie byśmy chcieli. Najlepsze są jednak chrupiące. Jest to bardzo proste i szybkie danie do przygotowania. Nikt nie powinien mieć z nimi najmniejszego problemu. Co będzie potrzebne do ich przygotowania? Otóż najważniejszymi składnikami są:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 średnie jajko,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Każdy wie, że najważniejsze to obranie, opłukanie i ztarcie ziemniaków na tarce z grubymi oczkami. Jednak jeśli ktoś nie ma tarki to z pewnością ma maszynę, która nie tylko mieli mięso ale także jest w stanie zetrzeć ziemniaki. To zdecydowanie szybszy sposób. Potem dodajemy mąkę, jajko, cebulkę ze szczypiorkiem i skrobię ziemniaczaną. No i oczywiście doprawiamy powstałe ciasto do smaku. Placki ziemniaczane robione z młodych ziemniaków smażą się dość krótko. Trzeba uważać, gdyż młode mają w sobie dużo wody. Dlatego trzeba wycisnąć masę z nadmiaru wody. I oczywiście nie każda odmiana nadaje się na placki. No i oczywiście jak smażymy to nakładamy łyżką ciasto. Łyżką rozkładamy ciasto na boki tak, aby placki były płaskie i zaokrąglone. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Nie trzeba za każdym razem dolewać oleju. Wystarczy na kilka porcji. Warto po usmażeniu placków położyć je na ręczniku papierowym, aby odcinąć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak widać placki to bardzo szybki i łatwy obiad do przygotowania. Nie potrzeba wiedzy ani umiejętności, aby je przygotować. Najlepiej smakują jak są gorące. Z jednej porcji ciasta wychodzi spora ilość takich mniejszych placków. Kilku osobowa rodzina na pewno się naje.