Przepis na francuskie krążki z jabłkami i cynamonem

Nie ma chyba osoby, która nie lubiła by słodkiego. Szczególnie w formie ciasta czy ciastek. Jest to szybka przekąska, którą ludzie jedzą przy kawie czy herbacie. Bardzo popularne są ciasteczka z jabłkami. W Internecie jest mnóstwo przepisów, gdzie są one wykorzystywane. Warto skorzystać z któregoś z nich. Desery tego typu wyglądają ładnie i bardzo apetycznie. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na proste i smaczne francuskie krążki z jabłkami i cynamonem. Ciasto francuskie można albo zrobić samodzielnie albo po prostu kupić gotowe w sklepie. To jakie wybierzemy, zależy tylko od nas.

Jak przygotować smaczne francuskie krążki z jabłkami i cynamonem? Informacje

Warto poszukać informacji na temat tego przepisu w Internecie, gdzie można znaleźć dokładne instrukcje oraz różne wariacje tego deseru. Podczas przygotowywania warto zwrócić uwagę, czy mamy wszystkie niezbędne składniki pod ręką. Do najważniejszych produktów potrzebnych do wykonania francuskich krążków z jabłkami i cynamonem należą:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2-3 duże jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do posypania,
  • 1 żółtko.

Po zebraniu wszystkich składników można przystąpić do przygotowania krążków z jabłkami. Przydatne będzie również przygotowanie miski do mieszania składników. Pierwszym krokiem będzie obieranie i krojenie jabłek na plastry o grubości 8-10 mm. Następnie ciasto francuskie należy rozwinąć i pokroić na paski o wymiarach 3×12,5 cm. Warto zacząć od jednego ciasta, a następnie przejść do drugiego.

Teraz należy owijać plasterki jabłek paskami ciasta francuskiego, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Ważne jest, aby nie naciągać ciasta zbyt mocno. Gotowe krążki układamy na blaszce, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 190°C (grzanie góra-dół). W międzyczasie warto rozmącić żółtko z łyżką mleka i tym połączeniem posmarować każdy krążek. Brązowy cukier należy wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasteczka. Całość pieczemy przez około 20-25 minut, aż ciastka będą miały piękny złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy je na blat i posypujemy cukrem pudrem.

Jak widać jest to bardzo tani i szybki sposób na deser do kawy. Wychodzi dość sporo z tych dwóch porcji, więc nie trzeba się martwić, że zabraknie. Naprawdę warto skusić się na ten przepis, gdyż krążki wychodzą przepyszne.