Przepis na francuskie krążki z jabłkami i cynamonem

Nie ma chyba osoby, która nie lubiła by słodkiego. Szczególnie w formie ciasta czy ciastek. Jest to szybka przekąska, którą ludzie jedzą przy kawie czy herbacie. Bardzo popularne są ciasteczka z jabłkami. W Internecie jest mnóstwo przepisów, gdzie są one wykorzystywane. Warto skorzystać z któregoś z nich. Desery tego typu wyglądają ładnie i bardzo apetycznie. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na proste i smaczne francuskie krążki z jabłkami i cynamonem. Ciasto francuskie można albo zrobić samodzielnie albo po prostu kupić gotowe w sklepie. To jakie wybierzemy, zależy tylko od nas.

Jak przygotować smaczne francuskie krążki z jabłkami i cynamonem.

Warto dodać, iż tego typu deser jest nie tylko bardzo aromatyczny, ale także delikatny i wprost rozpływające się w ustach. Zanim jednak zdecydujemy się przygotować krążki z jabłkami, warto zajrzeć i zorientować się czy mamy wszystkie niezbędne składniki. Do najważniejszych produktów można zaliczyć:

  • 2 opak. ciasta francuskiego,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2-3 duże jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do posypania,
  • 1 żółtko.

 

Jak już wszystkie składniki będą gotowe to możemy zabierać się do pracy, aby zrobić francuskie krążki. Warto jeszcze przygotować sobie miskę do mieszania produktów. Od czego trzeba zacząć? Przede wszystkim od obrania i pokrojenia jabłek na plastry o grubości 8-10 mm. Przy pomocy kieliszka o średnicy 35-40 mm musimy pozbyć się gniazd nasiennych. Następnie rozwijamy ciasta francuskie i tniemy je na paseczki o wymiarach 3×12,5 cm. Robimy tak najpierw z jednym a potem drugim ciastem.

Teraz trzeba paskami tego ciasta francuskiego owijać plasterki jabłek. Robimy to przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Nie powinniśmy zbyt mocno naciągać ciasta. Tak przygotowane krążki układamy na blaszce, którą wcześnie należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190°C na górę i dół. W między czasie zajmujemy się rozmąceniem żółtka z łyżką mleka. Smarujemy tym każdy krążek. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasteczka. Wszystko pieczemy przez około 20-25 minut. Oczywiście z termo obiegiem, aż ciastka będą miały piękny złoty kolor. Tak upieczone ciastka wykładamy na blat i posypujemy je cukrem pudrem.

Jak widać jest to bardzo tani i szybki sposób na deser do kawy. Wychodzi dość sporo z tych dwóch porsji, więc nie trzeba się martwić, że zabraknie. Naprawdę warto skusić się na ten przepis, gdyż krążki wychodzą przepyszne.