W zdrowym ciele zdrowy duch – Wyciskaj soki

Nie od dziś wiadomo, że picie świeżo wyciśniętych soków z owoców i warzyw to gwarantowany przepis na wieczną młodość i końskie zdrowie. Faktem jest, że soki z wyciskarki, to bogactwo witamin i minerałów. Dlatego naprawdę warto wyciskać soki.

Dlaczego warto wyciskać soki?

Świeżo wyciskany sok to bomba witaminowa dla naszego organizmu, dostarczają cennych minerałów oraz witamin. Są one naturalnym źródłem: fitosteroli,polifenoli, flawonoidów, karotenoidów, antyoksydantów, saponin, glukozynolanów, kwasu fenolowego, izoflawonów, enzymów, a także mnóstwa innych leczniczych substancji. Soki dodatkowo uodparniają nasz organizm. Soki najlepiej pić rano oraz na czczo. Pamiętajmy jednak o tym, że soki nie powinny zastępować posiłków, a być jedynie pożywnym dodatkiem do pełnowartościowego posiłku.

Soki bardzo szybko wchłaniają się no naszego krwiobiegu, w ciągu 15 minut wchłaniane jest aż 90% wartościowych substancji w naszym soku. Znajdziesz w nich takie źródła witamin jak: wit. C, wit. E, wit. K, ale również kwas foliowy znajdujący się w m.in burakach. Jest to także ogromne źródło błonnika, który pomaga w trawieniu. To świetny dodatek do śniadania, czy innego posiłku.

Mieszanie soków

Picie soków to także świetna okazja do próbowania nowych smaków i łączenia ich. Można próbować naprawdę wielu opcji, a jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Warto łączyć ze sobą owoce i warzywa, co przenosi się na dodatkowe właściwości np. odmładzające w przypadku soku z marchwi, selera i pomarańczy. Owoce i warzywa w kolorze czerwonym i pomarańczowym są dodatkowo bogate w beta-karoten, który nadaje zdrowego blasku Twojej skórze oraz jednocześnie zapewnia naturalną i zdrową cerą. Co więcej, witamina C pomaga w wytwarzaniu kolagenu, który ochrania komórki przed wirusami i bakteriami. Doskonale sprawdzą się cytrusy, np bogaty w błonnik i witaminę C grejpfrut. Działają one jak eliksir młodości, który odświeża i nadaje blasku.

Soki o właściwościach które pomagają oczyścić oraz pomagają pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu, ułatwiają odchudzanie, ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, wzmacniają odporność, dostarczają witamin, oraz minerałów i przeciwutleniaczy. W tym przypadku warto jest wypić sok z jarmużu, z dodatkiem łodygi selera, szpinaku.
Regularne spożywanie soków bogatych w błonnik oraz takich o niskiej zawartości cukru wspomoże pracę wątroby i wspomoże pracę jelit. Od naszego trawienia zależy głownie prawidłowa przemiana materii, nasze samopoczucie, a także odpowiednia masa ciała. Warto o to zadbać. Sprawdzą się warzywa i owoce takie jak: buraki, cytryna, pietruszka, szpinak, papryka.

Kiedy spożywać soki?

Soki najlepiej jest spożywa bezpośrednio po ich przygotowaniu, co zapobiega utlenianiu i rozpadaniu się substancji odżywczych. Świeżo wyciskane soki zaleca się spożywać co najmniej 20 minut przed pierwszym posiłkiem na pusty żołądek. Ilość wypitych soków jest zależna od nas i naszych potrzeb. Najzdrowszymi sokami będą takie, które są przygotowywane z ekologicznych warzyw i owoców.

Podsumowanie

Zalet picia świeżo wyciskanych soków jest bardzo dużo. Pomagają one w wzmocnieniu naszej odporności, wspomagają pracę układu pokarmowego, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, dodają energii, poprawiają nasze samopoczucie, oraz oczyszczają organizm z toksyn. Mogą pełnić różne funkcje, a zależy to od składników jakich wybierzemy. Domowe soki nie zawierają dodatkowych cukrów, sztucznych substancji konserwujących, barwników i ulepszaczy smaku.
Pijąc świeżo wyciskane soki urozmaicamy naszą dietę, a także dostarczamy wielu dodatkowych wartości naszemu organizmowi, poprawiamy nasze samopoczucie, stan naszej cery, trawienie. Picie soków spowalnia także procesy starzenia, oraz pomaga w walce z rakiem.